Texperium, Haaksbergen
zoek bedrijven op provincie

Texperium


contactpersoon: Mevr. Paula Konter
Elektrostraat 5
7483 PG  Haaksbergen
Tel: 053-8200978
KvK nr.: 08221983
Email: info@texperium.nl
Internet: www.texperium.nl

Texperium

Is het open innovatiecentrum voor hoogwaardige herverwerking van textiel.

De Stichting Texperium is opgericht om de verwerking van textiele afvallen tot producten met toegevoegde waarde te bevorderen.

Het wil een flinke impuls geven aan de ontwikkeling van unieke technologie voor recycling en productontwikkeling met herwonnen vezels. Dit moet leiden tot de productie van nieuwe, hoogwaardige producten.Hiervoor brengt Texperium sorteerders, herverwerkers en (textiel)producenten samen. Deze partijen vormen een nieuwe productieketen.

Milieu
Het streven is om de textielketen niet alleen duurzamer te maken, maar ook economisch aantrekkelijk te zijn door nieuwe marktkansen te creëren. De productie van textiel en textiele vezels is zeer milieubelastend. Veel textiel wordt afgedankt voordat het versleten is. Slechts een klein gedeelte wordt ingezameld en hergebruikt: meer dan 80 procent van het Nederlandse textiel verdwijnt op de stort of in de afvaloven.

Het gaat per jaar om meer dan 300 miljoen kilo textiel. Dit betreft overigens niet alleen kleding, maar ook industrieel textiel zoals tapijt, andere vezels en restpartijen. Hierin moet verandering komen wil de textiele keten (van vezelproductie tot afdanken van het eindproduct) een grote stap in duurzaamheid zetten.

Texperium richt zich met name op het post consumer textiel afval, aangezien deze massa enorm hard groeit, net zoals de wereldbevolking.

Rol van Texperium
De rol van Texperium is om leveranciers van textielafval en de potentiële gebruikers van de herwonnen grondstoffen bij elkaar te brengen. Het streven is om samen een technologie te ontwikkelen, waarmee het afval in grondstof voor nieuwe producten wordt omgezet. Texperium heeft hiervoor de beschikking over een technicum, waar proeven uitgevoerd kunnen worden.

Het gehele proces vanaf het shredderen van textiel, het openen van de vezels tot aan het spinnen is bij ons mogelijk. Verder beschikken wij over de machines om te kunnen weven en breien. Wij werken zeer nauw samen met het onderwijs, zodat de textielkennis niet verloren zal gaan.

Daarnaast heeft Texperium contacten met bedrijven, kennisinstituten en overheid. Deze instanties werken actief mee om de projecten tot een succes te maken. En succes betekent voor Texperium een resultaat dat in de praktijk kan worden gebruikt en de partners voordeel oplevert.

Onze uitgangspunten
* Streven naar een circulaire economie.
* De kwaliteit mag niets onder doen ten opzichte van een product zonder gerecyclede content.
* Mag slechts fractioneel duurder zijn/of gelijk geprijsd.
* Wij ontwikkelen alleen als wij vooraf weten of verwachten dat er een marktimplementatie plaats zal vinden, of kortom; er moet een afnemer zijn.
* Transparantie, wij hechten er grote waarde aan dat hetgeen wij helpen mede ontwikkelen ook op de juiste manier geproduceerd wordt, geen kinderarbeid of slechte werkomstandigheden.


terug naar gevonden bedrijven | opnieuw zoeken
©2021 MVO bedrijvengids. Alle rechten voorbehouden.