Home ยป Een besloten vennootschap oprichten

Een besloten vennootschap oprichten

Heb je altijd al de droom gehad om een eigen onderneming op te richten? Heb je een innovatieve manier gevonden om bepaalde problemen van consumenten op te lossen of heb jij een product dat ieder bedrijf wel zou willen hebben? Er zijn zoveel verschillende goede bedrijfsideeën. Het is dan ook de hoogste tijd om jouw droom waar te maken en eindelijk je eigen bedrijf te beginnen. Hierbij komen wel wat juridische zaken kijken, zoals het kiezen van een rechtsvorm. Deze blog vertelt je meer over wat het betekent als je een besloten vennootschap opricht, oftewel een bv.

Wat is een besloten vennootschap

Wanneer we praten over een besloten vennootschap, gaat het over een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat de eigenaren van de onderneming niet hoofdelijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden. Hierdoor kunnen schuldeisers nooit het privévermogen aanspreken van de bestuurders van de besloten vennootschap. Een ander belangrijk kenmerk van deze rechtsvorm is dat oprichters ervoor kunnen kiezen om aandelen uit te geven om geld op te halen bij investeerders. De aandelen worden verdeeld onder de oprichters en eventuele investeerders.

Veel flexibiliteit

Een bv biedt ook flexibiliteit bij het organiseren van de structuur en de besluitvorming binnen de onderneming. Zo kunnen er verschillende soorten aandelen worden uitgegeven, met elk hun eigen stemrecht en winstrecht. Verder zijn de aandelen in een besloten vennootschap vrij overdraagbaar. Hierdoor is het makkelijker om de eigenom van de bv te wijzigen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om nieuwe investeerders aan te trekken of om aandelen over te dragen aan werknemers als onderdeel van een beloningsplan. Een andere manier waarop een bv flexibiliteit biedt, is doordat het bij deze rechtsvorm mogelijk is om vrijelijk contracten te sluiten met derden, zoals leveranciers, klanten en partners. Hierdoor kan de bv flexibel inspelen op veranderingen in de markt en nieuwe kansen benutten. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan de website van stamrecht BV.

Weinig risico

Er zitten vele voordelen vast aan het starten van een bv. Een die zojuist al even besproken is, is de beperkte aansprakelijkheid. De aandeelhouders zijn in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de bv. Het vermogen van de besloten vennootschap is gescheiden van het privévermogen van de aandeelhouders waardoor zij in principe alleen aansprakelijk zijn voor het bedrag dat zij hebben ingelegd in de bv. Dit biedt een zekere mate van bescherming voor de aandeelhouders.

Fiscale voordelen

Een ander groot voordeel van oprichten bv is de fiscale voordelen die het brengt. Een besloten vennootschap biedt diverse fiscale voordelen ten opzichte van andere rechtsvormen, zoals een eenmanszaak of vof. De belastingdruk voor een bv is in de regel lager, vooral als de winst hoog is. Daarnaast kan een bv investeringen in bedrijfsmiddelen afschrijven, verliezen verrekenen en gebruik maken van meer mogelijkheden voor belastingplanning. Door deze voordelen kan een bv de belastingdruk verlagen en meer netto winst overhouden.

Back to top